Vacenovice - Fašaňk 2012

27.02.2014 14:54
Fašanku, fašanku zelený krušpánku,
nebudem ťa nosit enom do fašanku.
 
Přiblížil se čas fašanků, masopustu, či jak jinak se doba zahajující čtyřicetidenní  postní období nazývá, no a jak se již stalo tradicí každé dva roky pořádají naši kamarádi z Vacenovic  předfašankové zpívání a setkání mužských sborů.
Toto páté setkání uspořádali ve Vacenovicích tradičně v hospodě u Letochů , tentokrát v sobotu 27. února. Přijali jsme pozvání a tohoto setkání jsme se zúčastnili.
V pořadu vystoupilo celkem 13 mužských sborů a jeden ženský, místní devčata  „Marijánky“.
Byli zastoupeny sbory z Horňácka , Hradišťského Dolňácka , Podluží i Kyjovska.
Slovem provázela Jana Blahová .
Některé sbory vystoupili s fašankovýma písničkama , ale většina prostě zazpívala něco ze svého známého, či méně známého, repertoáru.
Určitě nemám tu odbornost a ani právo , či vůbec chuť jednotlivé sbory nějak hodnotit, či kritizovat. V podstatě lze ale říct , že všechny sbory předvedli velmi podařené pěvecké výkony a nebylo ani žádné fo- pa ani nějaký extra nečekaný super výkon, zkrátka žádné překvapení.
Celý program zahájili domácí chlapi se svým pásmem a taktéž ho zakončili. Na úplný závěr jsme si všichni zazpívali společné písně jak jinak než „ Není lepší jak v nedělu „ V dobrém sme sa zešli“ a potom jsme spontánně jako jeden muž začali“ Zpívali muźáci“ Kterážto píseň se stala takovou neoficiální hymnou mužských sborů. Protože jak se sejdou dva tři sbory , tak se skoro jistě bude zpívat.
Po oficiálním programu následovala beseda u cimbálu, kde si zazpíval každý tu svoju písničku a cimbálová muzika se velice snažila mu ju zahrát. V některých případech podroušených zpěváků to byl docela velký problém , ale to už patří ke koloritu takových akcí.Rozloučili jsme se jak se říká za menšího hříchu a odjeli směrem k domovu. Strávili jsme krásné odpoledne a večer mezi svými kamarády z ostatních sborů . Mezi vystoupeními jsme stihli podívat se na ty ostatní , stačili jsme si s kamarádama z ostatních sborů povykládat a pokoštovat si vzájemně svoje vínka.Byl to krásný zážitek , který určitě zůstane dlouho v naší paměti.
 
                                                                                             Zdeněk  Böhm



Více zde: https://muzaciprusanky.webnode.cz/novinky/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: https://www.webnode.cz

—————

Zpět