Dubňany 2012

27.02.2014 14:58

Každý v jiném kroji  , pěsnička nás spojí.

 

Tak si pojmenovali chlapi z Dubňan svoje letošní zpívání. A ona tomu atmosféra i napovídala. Celý program zahájili  úvodním slovem vedoucí sboru Jožka Macek a  starosta Dubňan pan Tříska.

Potom přišli na řadu domácí  a musím pochválit jak si to vymysleli a  provedli.

Připravili si pro celé diváctvo, teda i včetně nás, takovou malou cestu po našem koutě Moravy. Tak nám začali zpívat písničky z Kyjovska  potom přešli na Strážnicko , Horňácko , Hradišťsko a skončili na Podluží. Myslím , že je nutno předeslat, že se svojí přetěžké úlohy zhostili na výtečnou  i s muzikou pod vedením primáše Zdeňka Kani .Je potřeba dost muzikantského kumštu k tomu aby muzika zahrála jak strážnické tak horňácké písničky.

Potom v praxi následovalo to co Dubňáci předehráli .

Postupně se představili sbory z celého našeho krásného koutu Moravy. V prvním bloku po domácích chlapech z Dubňan to byli ještě Milotice, Ratíškovice a Olstars Hradiště. Potom Karel Kopřiva známý folklórní moderátor a snad i trochu lidový vyprávěč uvedl svým vtipným slovem další skupinu sborů.

V druhém bloku vystoupili  Hroznová Lhota, Kunovice,Vlčnov a blok uzavřela cimbálová muzika sadou svých písniček. Následovalo slovo moderátora  a uvedení třetího bloku sborů.

Vystoupily se svými písničkami sbory z Prušánek, Dolních Dunajovic, Vrbice. Děvčata z Lanžhota přijela tentokrát jako pěkné zpestření monotónního mužského zpěvu.Ono Tí chlapi“ zpívajů“ buď o lásce nebo o vojně , ale děvčata když“ začnů“ to je jiná. Hned se to rozsvítí.

 Závěr bloku a vlastně celého zpívání patřil jako obvykle sboru z Kyjova , kterému se v zákulisí říká „Alexandrovci“.Určitě proto , že jich nikdy není míň jak 25. No a sám ze zkušenosti vím , že v takovém tělese se pak skvěle zpívá. A když máte ještě kdykoliv po ruce muziku, tak to je potom paráda.

 Kyjovjáci  zakončili program perfektním , jak jinak , pěveckým výkonem .

 Skončili teda Kyjovjáci a už zve vedoucí Dubňáků Jožka Macek  na pódium všechny účinkující zpěváky a zpěvačky k závěrečným písničkám.

V čele sálu kulturního domu , neboť pódium je malé pro všechny,se tvoří pestrá směsice zpěváků. Přicházíme každý z jiného koutu sálu.Muzika udává tón a už se ze všech hrdel linou krásné tóny.“Néni lepší , jak v nedělu ,dyž se všecí chlapi sejdů“,zpívá velký sbor složený z téměř 150 účinkujících .Dojemná melodie i smutný text nenechávají v klidu ani diváky a tak se většina z nich přidává se slzami dojetí v očích.

„V dobrém sme sa zešli, v dobrém sa rozejdem“ už zpívá celý sál. Úsměv na tvářích všech, přátelské stisky rukou, sem tam cinknutí pohárku naplněného nějakým vzorečkem vínka a hlavně krásné čisté hlasy všech , tak to“ sú“ ty krásné okamžiky loučení.“Dobře sme sa měli, rádi Vás viděli podruhé zas dojdem“. Písnička končí ale ještě musíme zazpívat „Mužáků“. Taková neoficiální hymna . „Zpívali mužáci pod kaštanem u máje“. Písnička z pera strýčka Uhra z Lanžhota. Jakoby ani nebyla napsaná jedním člověkem , jakoby přímo vytryskla z duše všech chlapů co pro ně písnička něco znamená.

Je až z podivem jak krásná melodie a kolik moudra v textu se podařilo autorovi do tohoto díla vtěsnat.

Tak se krásně  s písničkou končí jedno krásné prvomájové odpoledne. Tak skončilo 21. setkání sborů v Dubňanech. Sme rádi , že sme se opět mohli zúčastnit a vřelé díky Dubňákom  za pozvání a krásně připravený pořad.  

—————

Zpět